3 knuter du må kunne! Svigerfar ser deg!

Dersom du søker på youtube, finner du en haug av ulike måter å fortøye på. Flere av de tar høyde for at båten blir utsatt for mye sjø, og gjerne sjø fra forskjellige kanter. Når du sitter i stua di og øver (For det gjør du vel?), med padden mellom beina og egnet tau i hendene, er det en smal sak å få til et par solide knuter. Verre er det når du skal feste en ekte båt med lite tid til rådighet. Regner med at flere enn meg har forsøkt å bestå stresstesten til svigerfar?

Tenk deg følgende scenario:

Båttur med svigerfar

Du er på båttur med familien og svigerfar er kaptein, det er jo tross alt hans båt. Ungene roper etter softis og svigerfar setter kurs mot Ålesund. På vei inn Brosundet peiler han kurs mot ei lita luke mellom to flotte seilbåter. Det er umulig plass der, tenker du, men holder selvsagt kjeft. Med et par kommandoer har du fått ansvaret for fortøyingen og du finner fram tau til oppgaven. Ivrig etter å vise hva du duger til reiser du deg opp i båten og viser at du er på hugget. Med et par lette kakk på gassen, ruser svigerfar akkurat nok til å minne deg på at du ikke skal stå i båten. Idet du  får fotfeste igjen og setter deg, smiler du nervøst og nikker et par ganger til svigerfar. Han blinker selvsikkert til deg og nikker mot fenderne. De hadde du glemt. Du hiver deg rundt og kaster de over ripa, forhåpentligvis etter at du har knyttet de fast til båten. Kjerringknuter er alt du har tid til for svigerfar må raskt til brygga. En annen båt, litt større enn hans, er på vei mot samme ledige luke. Med baugen først setter svigerfar deg i land, men du hopper litt for tidlig. Tauet som du holdt så godt imellom hendene, må du slippe for at ikke det mislykkede spranget ditt skal ende midt imellom båten og brygga. Heldigvis bakker ikke svigerfar før du rekker å ta tak i det igjen. Med svigerfar i ryggen og seilere nok til shantykor som publikum, gjør du deg klar til å slå den vante knuten i bryggas festeanordning. Da faller verden i grus. Du forventet å se en pullert, men lysende imot deg måper en bitteliten ring av metall.


Hva gjør du?

1: Ber shantykorets hovedmann om hjelp uten å møte svigerfars blikk? (OBS: Du risikerer å aldri, noen gang, få føre din svigerfars båt alene)

2: Du finner fram telefonen din og googler «Knute på ring». (OBS: Du taper dyrebar tid fordi du risikerer å måtte sveipe forbi et par øvelser i rytmisk sportsgymnastikk før du finner riktig anvisning).

3: Du snur deg og vinker til familien i båten og sier at du snart kommer tilbake. Du har åpenbart misforstått at du skulle fortøye båten. (OBS: Klarer du virkelig å overbevise svigerfar om at det var planen fra starten? Dette er kanskje det mest fristende alternativet, men du risikerer å bli sett på som en ubrukelig landkrabbe, er du uheldig er det deg Shantykoret synger om på neste konsert, «He was never fit for the life at sea».


Her er et par knutetriks som kanskje motiverer deg for tørrtrening.

Kan dere denne? Ikke jeg heller…

video:Fortøying til slutt

Fortøying til slutt


Her er et lite triks for spesielt interesserte.


video:Knutekrøll eller trylletriks

Knutekrøll eller trylletriks

Takk til alle tålmodige svigerfedre der ute.


#Shetland #Seiling #Reise #sjø #hav #Båt #Skute #Klassetur #Skoletur #leirskole #Mann #Humor #Ålesund #Kolvikbakken #Teambuilding #Mote #sjømann #Kvinne #Klær #fotball #trening

2 kommentarer til «3 knuter du må kunne! Svigerfar ser deg!»

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.