Annerledes Sørlandsidyll

Det er en annerledes sommerferie, selv om den likevel er mye lik de vi har hatt de siste fem årene. Sørlandsidyll med smak av både jordbær og iskrem fra Hennig Olsen. Livet er her og nå, uavhengig av om en lever med eller uten sorg. Lev hver dag!

 

Tur til Kristiansand

Størsteparten av sommerferien er familien Blindheim på Sørlandet, på hytta på Amfeneset. Vi spiser is, griller, vasser i vannet, drar på båtturer og barna bruker trampolina hyppig. Vi møter mange mennesker vi har blitt kjent med de siste årene og vi får besøk av folk fra hjemlige trakter. Vi koser oss med restaurantbesøk og nyter bakverk fra trivelige cafeer i området. Dyreparken skal selvsagt nytes, den også. Alt dette er som før, bare med litt eldre barn.

Syver og Theo fikk klappe og mate rådyra

Det er deilig at barna er blitt eldre og mer selvstendige. Det er noe fint ved alle de ulike fasene i barnas utvikling, men akkurat nå er de blitt så store at vi voksne også får litt tid uten ungene.

Vi fikk se løvene på nært hold

Selv om mye er som før, er det likevel noe ved denne sommeren som er sårt og vanskelig. Det er Syver sin første sommer som blind. Alt det vi har opplevd somrene før, skal nå oppleves, men på en annen måte. Derfor grua vi oss litt til årets sommer. Vi var redd for at Syver sine forventninger ikke kunne innfris. At han skulle oppleve å ikke mestre, å ikke se godt nok til å oppleve glede i sommerens aktiviteter. Med et restsyn på omlag 5% kan Syver mestre mye med god tilrettelegging, men den tilretteleggingen er ikke alltid mulig å gjennomføre. Da kan det være vanskeligere å være Syver.

Vi var nær zebraene også

Derfor var det en lettelse og deilig gledelig å oppleve Dyreparken i år. Vi reiste dit utenom fellesferien og det var ikke så mye folk i parken. Det gjør det lettere for Syver å orientere seg. Da vi kom dit opplevde vi at Syver kunne se flere av dyrene og han gikk fint uten mye veiledning. Og han mestret klatrestativene i parken, like godt som alle andre. Vi hadde en fantastisk dag!

Bakermester Harepus og hans festlige bakergutt

Ylva og Syver i toget i Hakkebakkeskogen

Det er viktig for oss å presisere at Syver ser. Han har et syn som fortsatt hjelper ham i hverdagen. Det går an å være blind, men likevel se. Syver har mistet fargesynet sitt i tillegg til skarpsynet. Han forteller at han har hvite figurer som står i veien når han prøver å se på noe. Derfor bruker han synsinntrykkene han får via sidesynet aktivt når han skal orientere seg. Han er åpen med omgivelsene sine og forteller gjerne de han møter at han er blind. Og han har selv sagt følgende: Det at folk vet at han er blind, det gjør det lettere for andre å gjøre slik at han har det bra.

Ylva, Syver og Lydia på Sørlandet

Trygve Skaug på gitaren Bob Dylan

I forrige uke var jeg og Lydia på konsert med Trygve Skaug. Mens Lydia og Kristine skaffet kveldsmat, sørget jeg for plasser på fremste rad. Det var en sterk opplevelse. Med fantastisk gitarspill, nydelig sang og mesterlig fremføring av egne dikt, ble opplevelsen kronet med en sang som virkelig har gjort inntrykk på meg. Både fordi den er vakker, men også fordi den treffer hjertet med ekstra tyngde nå når livet brått er blitt annerledes. Den heter Launch Status Check (Spenn deg fast)

Jeg legger ved lenke til den. Du vil like den. Du trykker bare på bildet av Spotify nedenfor.

Bildet er lenke til sangen på Spotify

Deler også en av sangene jeg har skrevet selv

Lære å se, igjen

Slik fra avstand så ser du ingenting
Du trenger å komme deg nær
Legge merke til andre inntrykk
For å forstå hvordan verden er
Og når du tror du har hele bildet,
da kommer den kvalmende brått,
Den følelsen av avmakt,
Når alt av lys farger verden i grått

Og når himmelen bare mørkner, og lyset det svinner hen
Sitter du og jeg alene, og lærer å se, igjen
Sitter du og jeg alene, og lærer å se igjen

Du vil bry deg, men vet ikke hvordan,
Og sier at du forstår
For du mener at livet er vansk’lig
Du viser til egne sår
Og når du tror du har hele bildet
Da kommer den kvalmende brått
Den følelsen av avmakt,
Når alt det du deler, kun gjør deg selv godt

Og når himmelen bare mørkner, og lyset det svinner hen
Sitter du og jeg alene, og lærer å se, igjen
Sitter du og jeg alene, og lærer å se igjen

Du kan ikke gi det til andre,
du må finne ut av det her selv,
Håndtere det slik at du flyter,
Selv i den strieste elv
Og når du tror du har hele bildet
Da kommer den kvalmende brått,
Den følelsen av avmakt,
Når sorgen endrer deg, og trolig for godt

Og når himmelen bare mørkner, og lyset det svinner hen
Sitter du og jeg alene, og lærer å se, igjen
Sitter du og jeg alene, og lærer å se igjen

Øyvind Blindheim, 2019

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.