En klippe i livet ditt, Syver

Ylva er full av omsorg

Det har vært mye fokus på Syver det siste året. Det er naturlig ettersom det er han som har blitt syk. Mange av innleggene mine på bloggen handler om hvordan Syver lærer oss å tenke annerledes om de utfordringene han møter. Han har vist oss at vi må leve i nuet, med fokus på alt det vi kan få gjort noe med, og så får alt annet være. Vi er klar over at mye blir vanskeligere, men samtidig er vi klar over at mye blir lettere også. La oss glede over alt det vi kan glede oss over. Og la oss skape gode øyeblikk, hver eneste dag, alene og sammen med andre.

Ylva var med da Syver begynte å sykle som blind

Vi er en familie på fire. Lillesøster Ylva spiller også en viktig rolle i alt det vi må håndtere. Og hun trenger også oppmerksomhet og oppfølging av foreldrene sine slik at hun også blir sett. Det kan til tider være en vanskelig øvelse. Vi har vært åpen om utfordringene våre med lesere av denne bloggen, men ikke sagt så mye om våre vanskelige tanker og stunder. Enkelte dager er det så mørkt at vi ikke ser annet enn oss selv og sorgen vår. Og det er klart vi enkelte dager er så tappet for energi at vi helst ville lagt oss under dyna, dratt den godt over hodet og flyktet fra virkeligheten. Det kan vi ikke. Vi kan være slitne og tappet for energi, men vi kan ikke flykte fra det vi står i nå. Vi må være tilstede for begge barna våre, selv de dagene vi helst ville vært alene og uten ansvar.

Ylva er bare ett år yngre enn Syver. De har hatt mye glede av hverandre og vært som søsken flest. De har sloss og kranglet, om bagateller, lekt sammen både ute og inne, sunget sammen og gitt hverandre varme klemmer. Alt dette er som før, men med en ny dimensjon av omsorg. For etter at Syver begynte å miste synet har Ylva brått måtte håndtere en hverdag som har blitt annerledes enn før. Det er klart det er tøft for en lillesøster å se storebror se dårligere og dårligere. Det er klart de som søsken møter utfordringer i lek, utfordringer de må lære seg å håndtere. Og Ylva har håndtert det på en fantastisk måte. Og hun er med på å gjøre både vår og Syver sin hverdag enklere.

En ting er at hun leker med ham og at de synger og vitser sammen, men hun bidrar også med hjelp som Syver ikke ser. Han ser ikke at hun flytter på ting slik at han ikke skal snuble i dem. Og han ser ikke at hun flytter glasset hans lengre inn på bordet for at han ikke skal velte det. Hun flytter gjenstander han leter etter nærmere og gir ham masse positive tilbakemeldinger når han mestrer oppgaver som kan være vanskelige. Hun er et forbilde, hun også, i situasjonen vi står i nå. Og tenk hvor mye hun kan lære i situasjonen vi er i. Tenk hvor gode forutsetninger hun har for å lære seg god synstolkning, god veiledning av blinde, innsikt i utfordringer mennesker kan stå i. Hun er en klippe i Syvers liv, og vil være det resten av livet.

Ylva er en skikkelig superhelt i Syvers liv
Flere lure sjakktrekk mellom disse to

Etter at jeg blei pappa har jeg sagt til ungene mine at de skal få bli akkurat det de vil når de blir store, så lenge de er gode og snille mot andre. Det er ingenting som er viktigere for meg enn at barna mine er omsorgsfulle og gode medmennesker. At de som voksne viser omsorg for andre og at de gir sitt bidrag til et varmt og inkluderende samfunn, et samfunn som gjør nødvendig tilrettelegging for at alle får mestre livet. For selv om det er viktig for Syver å lære å leve som blind, er det desto viktigere at lokalsamfunnet og lærer å leve med mennesker med ulike typer funksjonsnedsettelser.

Dikt Ylva til Syver, et samarbeid mellom Ylva og meg hvor de tre første er fra Ylva til Syver, og det siste er fra Syver til Ylva

Korsen klare du det, slik du gjør, e vet e spør rart, og har gjort det før. Du sir du ser litt, e forstår ikkje ka, en verden i svart hvitt, uten farga?

Når andre spør me, ka skal e si? Du får bestemme, vær heil ærlig. Når andre spør me, om du e blind, kan e svare ja, og at du e broren min?

E skal ikkje spørre mer, du har heilt rett, for e skal jo hjelpe de, uansett. Og når du falle så e e nær, og når e falle, så e du her.

Korsen klare du det, slik du gjør, e vet e spør mye, mye mer enn før. Du gjør me trygg, du e go’ og blid, du e Ylva, lillesøstra mi.

Vis MOT, Mot til å bry deg om andre og skape gode opplevelser for både deg selv og andre.

#MOT #Shetlandsblindheim #livsmestring #leve #blindeforbundet #familie #søsken #søskenkjærlighet

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.