Bygg gode relasjoner!

Syver og Ylva, barna mine.


Jeg vil at barna mine skal bry seg om andre. Bruk tid på å bygge gode relasjoner!

Våren 2018, satt Lydia og jeg og så på programmet «Norske talenter» på tv, sammen med ungene hver fredag. Fredagskos med snop! Like etter taco, fikk de se alle de modige menneskene som var tøffe nok til å stille opp på tv for å vise noe de var god til. Programmet gjorde inntrykk på ungene og i et familieselskap samme vår opptrådte de, og flere andre, for gjestene. Ylva, ei jente på 5, og Syver, en gutt på 6, stilte seg opp sammen med morfaren og sang «Sommer kommer, sommer kommer» av full hals. Like etterpå fikk jeg klar beskjed om å opptre selv og vise hvor raskt jeg kunne drikke et glass vann. Det mente ungene nemlig at jeg var skikkerlig god til. Jubelen sto i taket, men jeg måtte se meg slått like etterpå da Syver hentet melk i kjøleskapet og skulle slå pappaen sin i samme gren. Konkurranseinstinktet hans slo inn.


Heldigvis er det ikke konkurranseinstinktet som er mest framtredende i Syver. Hans absolutte kjennemerke er omsorg og hjerte for andre. Det gjelder også Ylva. Det gleder meg stort når jeg ser ungene mine vise omsorg og bry seg om andre mennesker, enten det er voksne eller barn. Lydia og jeg setter det langt høyere enn et hvilket som helst annet talent.


Gode og trygge relasjoner

I jobben min som lærer i ungdomsskolen ønsker jeg at kolleger og elever skal oppleve meg som en oppmerksom, engasjert og omsorgsfull person. Jeg er opptatt av læring og mener at fag er viktig, men for at dette skal oppleves som viktig av elevene, må de trives og føle seg trygge i klasserommet. De må ha det bra, både sammen og alene. Har de ikke det må vi voksne vise forståelse for at fag ikke er viktig lenger. Da må vi vise at vi bryr oss, at vi forstår, at vi ser de og at vi vil hjelpe. Og med vi, mener jeg både voksne og barn. Sammen må vi investere tid i å skape gode og trygge relasjoner. Relasjoner mellom elever og relasjoner mellom elever og voksne. I store klasser er dette en vanskelig øvelse for de voksne. Det er en vanskelig øvelse for elevene også. Det tar tid å bygge gode og trygge relasjoner. I alle fall i store elevgrupper med lav voksentetthet. Selv om ønske om, og vilje til, å arbeid med relasjoner er tilstede, kan faktisk mangel på tid gjøre det vanskelig. Derfor er det ikke bare for den faglige læringen sin skyld at jeg ønsker meg mindre klasser i skolen. Jeg ønsker meg mindre klasser for å lettere kunne bry meg om elevene mine. For å lettere kunne samarbeide med hjemmet deres. For å lettere kunne hjelpe de som har det vanskelig. Jeg ønsker meg mindre klasser for å kunne gjøre en bedre jobb. Jeg ønsker ikke etterutdanning, men nok tid til å bry meg om mine elever.

Gi meg heller mer tid til å bygge de sterke gode relasjonene. De som skaper gode læringsmiljø! De som skaper venner for livet! De som skaper magiske øyeblikk! De relasjonene som gjør at elevene mine føler seg verdifulle uavhengig av faglige og sosiale ferdigheter. 

Et av mine største øyeblikk som lærer var da en av elevene mine tok mot til seg og tok med seg rockegitaren på scena. Der framførte han tung åttitallsrock sammen med rockebandet sitt foran 400 andre. Det var magisk! En drøm om å spille rock på ei scene blei oppfylt, og det flere ganger senere. Da Syver fortalte at han vil bli rockestjerne for noen uker siden, tenkte jeg på han som tok mot til seg på ungdomskolen. Han som var modig nok. For et forbilde!  

Innlegget om Syver og rockegitaren kan du lese her. Se Her:) 


Mine innlegg om Forbilder er ærlige og viktige! Se etter gode forbilder! Leses best med telefonen liggende.

Forbilde 1: En fantastisk kreftsykepleier på stedet hvor pappa tapte mot kreften

Forbilde 2: En god kollega som betydde mye for meg og mitt arbeid med elevene.

Trening med mening, livsmestring! 

Vis Mot, Mot til å bry deg, Mot til å leve, Mot til å si nei! Vis Mot, ta egne valg!

#Mot #Skole #familie #forbilder #omsorg #talent #VisMot 

2 kommentarer til «Bygg gode relasjoner!»

 1. Så herlige unger du/dere har<3 og ja, både mamma og pappa hjerter vokser når barna viser omsorg og med hjerte på rett plass for andre- er sånn hjemme her ihvertfall<3
  Skulle ønske det var mulig å klone deg, fordi det du nevner om å være lærer er så viktig, musikk i mine ører:)) Heia deg:) heldige elever som har deg som lærer, du er en flott rollemodell for alle, både elever og kolleger:) Jeg heier på mindre klasser, men det blir vell ennå med drømmen...
  Herlig innlegg for et pedagoghjerte, håper mange leser innlegget ditt<3
  Håper virkelig også at du får anerkjennelse for jobben du gjør:)
  Ønsker deg en super fin fredag og en helg fylt med nye gleder og minner:))

  1. Orkidedatter: Takk for en utrolig fin tilbakemelding! Den setter jeg stor pris på. Det er tøft å være lærer innimellom. En har så mye en ønsker å få til. Så mange en ønsker å hjelpe, og så strekker ikke tida til, eller egne evner. Kanskje jeg tør å skrive flere slike innlegg framover. Vi får se:)
   Ha en strålede dag!
   Mvh. Øyvind

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.