Lære å skrive og lese på nytt

Syver begynner punktskriftopplæring tidlig og kommer helt sikkert til å bli kjempegod til å både skrive og lese. Det er noe helt annet å lese punktskrift enn å lese med øynene.

Like før sommeren fikk Syver med seg hjem en punktskriftmaskin. En stor og solid sak med et utseende som vitner om eldgammelt design. Det finnes mange forskjellige typer punktskriftmaskiner, men dette er en av de som Statped har gode erfaringer med. Og derfor er det den som er bestilt inn nå når Syver skal lære seg å lese og skrive på nytt.

Syver med punktskriftmaskina si

Jeg har ikke hatt spesielt mye kunnskap om punktskrift før, og det har sikkert ikke dere heller. Dere har sikkert møtt på det i enkelte hoteller. I heiser og på døra til hotellrommet. Jeg kan ikke huske å ha møtt på det andre steder.

Syver begynner punktskriftopplæring tidlig og kommer helt sikkert til å bli kjempegod til å både skrive og lese. Det er noe helt annet å lese punktskrift enn å lese med øynene. En bruker helt andre sanser og må skille mellom ulike kombinasjoner av punkter når en drar fingrene over punktene. Det krever en helt annen type trening enn å lese med øynene. Det kreves en helt annen form for kobling mot hjernen.

Vi må trene mye sammen

Punktskrift blei utvikla av Louis Brailler, en blind franskmann på 16 år, i 1825. Det tok utgangspunkt i «nattskrift» brukt i militæret for å kunne lese i mørket, slik at de ikke trengte tenne lys. (https://no.wikipedia.org/wiki/Punktskrift)

Hvis du ser for deg en terning, og vender siden med seks mot deg. Den siden av terningen viser deg nå en celle med seks punkter. Legg den foran deg og se for deg at punktene ikke er innhulet i terningen, men stikker opp fra terningen som små knappenålshoder som du kan føle med fingertuppen din. Tenk deg deretter at det varierer hvilke av punktene som stikker ut og er mulig å kjenne. Noen er «på» og stikker opp, mens andre er «av» og ikke mulig å kjenne. Denne cellen, med seks punkter som kan «slås av og på», muliggjør 64 kombinasjoner av punkter i cellen. Med slike celler kan du gjengi alfabetets bokstaver, skilletegn, tall og matematiske tegn. Med disse cellene kan du skrive og lese.

Nedenfor har jeg skrevet lese på punktskriftmaskinen til Syver.

Her står det lese
L
E
S
E

Har du kanskje lært noe nytt? Vi vil gjerne dele mer.

Vis MOT, Mot til å leve hver eneste dag!

En kommentar til «Lære å skrive og lese på nytt»

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.