Når møtet med et annet menneske forandrer deg!

Noe av det som motiverer meg mest av alt i mitt yrke som lærer er å få se menneskelig utvikling fra barn til ung voksen. Og den utviklingen som enkeltelever har igjennom tre år på ungdomsskolen er til tider helt fenomenal. Da tenker jeg ikke først og fremst på faglig utvikling, men også den sosial utvikling som mange av de har. Videreutvikling av sosiale ferdigheter er noe av det jeg mener er aller mest spennende å få følge med på i jobben min som lærer. At elever opplever økt mestring i samspillet med andre elever og voksne, når dette før har vært utfordrende. At elever opplever at de lettere kan gjøre seg forstått, enten grunnet valg av strategi eller egen språklig utvikling. At elever opplever at de kan løse uoverensstemmelser med andre lettere og at de oftere kan gjøre dette uten hjelp. At elever opplever at de lettere kan leke eller være i annen aktivitet med andre, og kanskje ikke lenger trenger å være alene. At elever opplever at det blir lettere å i det hele tatt være ungdom. Jeg kunne nevnt mye annet spennende her, men tenker det holder for denne gang.

Arbeid med unge mennesker

Tenk å få arbeide med mennesker og oppleve deres utvikling. Tenk å få være med på å legge til rette for at samfunnet vårt hele tiden får påfyll av ungdommer med ulike typer ferdigheter. At samfunnet vårt får påfyll av ungdommer som med sine sosiale og faglige ferdigheter, som skal være med på å prege vår samfunnsutvikling, ved å bruke og videreutvikle disse ferdighetene i samspill med andre. Jeg har en fantastisk jobb og sammen med andre ansatte i barnehage og skole utdanner jeg fremtiden.

Møter mellom mennesker

Av og til må jeg minne meg selv på at jeg har verdens beste jobb. Jeg får være med på alt det jeg nevnte ovenfor, og oppleve at fantastiske ting skjer oss mennesker imellom. For i møte med mennesker kan alt skje. Møter mellom mennesker kan endre folks liv. Et møte mellom mennesker kan endre hvordan en selv fortsetter sitt eget liv, hvordan andre fortsetter sitt, eller kanskje hvordan alle berørte fortsetter sine. Endringene kan være store eller små. Kanskje endres oppfatninger av situasjoner som er opplevd, enten nylig eller langt tilbake i tid. Kanskje endrer møtene hva vi tenker om oss selv eller andre, enten hva gjelder selvtillit eller selvbilde. Kanskje endrer møtene ens eget følelsesliv, og livet blir litt lettere å leve.

Møter med andre mennesker former deg

Jeg har opplevd flere slike møter. Møter med andre som jeg vet har endret meg. Noen av møtene kunne jeg skrevet om innleggene mine om forbilder, for jeg forsøker å ta vare på dem og være bevisst hvilken betydning de har for meg. Det oppfordrer jeg andre til å gjøre også. Mange av møtene som har hatt stor betydning for meg som menneske, har skjedd i jobbsammenheng. I arbeidet mitt i omsorgsbolig og som besøkshjem, møtte jeg mange gode mennesker, i både personal og beboerne selv. De har nok vært med på å prege måten jeg er i møte med andre mennesker. Og i arbeidet mitt som lærer har jeg møtt mange som har inspirert meg og motivert meg til å tenke annerledes eller gjøre noe annerledes. Kolleger, foreldre og elever.

Tro. håp og kjærlighet

I et tidligere innlegg skreiv jeg om tro, håp og kjærlighet og tankene mine om deres rolle i sykdom og sorg. Der skriver jeg også om hvordan medmennesker, gjennom bønn, tanker, handling og mer, betingelsesløst stilte opp for meg og min familie da pappa var syk. Og i noen av de møtene, møtene mellom mennesker i sorg og fortvilelse og menneskene rundt som vil gjøre alt for å hjelpe, kan tro og håp plutselig tennes. Kjærligheten en viser hverandre når livet byr på utfordringer en ikke tror en kan mestre, gjør brått alt litt lettere å bære. Plutselig kan en øyne en vei ut av det vanskelige, om enn for en liten stund. Et slikt møte hadde jeg i går, et helt tilfeldig og uventet møte som gjorde at dagen i dag kjennes som et vendepunkt.

Et uventet møte gjorde oss veldig godt

Dagen i går var nemlig spesielt vanskelig for meg og nær familie. Sønnen min har utviklet en synsvanske som vi ennå ikke har funnet ut av. En vanske som potensielt forandrer livene våre. Og etter å ha møtt fantastiske mennesker på hjelpemiddelsentralens kontor på Flisnes, dro vi på Moa for å spise lunsj på Moa Lets Eat. Der møtte vi en venn av familien, en kamerat av pappa. Da valgte jeg å fortelle at Syver ser litt dårlig for tiden og at vi hadde vært på hjelpemiddelsentralen for å få hjelp. Da kunne denne mannen fortelle at han var innlagt på sykehus som barn. Han var blitt blind på et øye og hadde vært innlagt på sykehus i mange måneder. Like før alvorlige kirurgiske inngrep skulle finne sted, viste det seg at en lege hadde fått kjennskap til en spesiell salve ifra Amerika. En salve han ville prøve på den lille guttens øye. Etter tre dager med salve, fikk guttungen synet tilbake. Noen vil kanskje kalle det et mirakel, men legevitenskapen er fantastisk. Det har skjedd så mange medisinske fremskritt gjennom historien, og hvem vet, kanskje får vi nyte godt av dette vi også.

Åpenhet

Tør å dele historier om sorg og vanskelige perioder i livet! Tør å snakke om det vanskelige med hverandre! For kanskje, i et møte med en eller annen, vil du oppleve å finne håp. Og kanskje, uten at du vet det, vil den du snakker med oppleve det samme.

Innlegget «Tro, håp og kjærlighet kan du lese her.


Det er lenge mellom hvert innlegg nå. Det er vanskelig å skrive om dagen ettersom motivasjonen for det ikke er der. Håper likevel at jeg kan få skrevet litt nå og da, og at jeg skriver noe du kan kjenne deg igjen i.


Vis mot, Mot til å bry deg, Mot til å leve og Mot til å ta egne valg. Velg å være en positiv opplevelse eller et positivt møte i andres liv.

6 kommentarer til «Når møtet med et annet menneske forandrer deg!»

 1. Det er alltid så veldig hyggelig å besøke bloggen din. Jeg leser den med stor nysgjerrighet og glede. Jeg blir motivert og inspirert og husker hvorfor jeg brenner for barn og unge. I dag fikk jeg en ekstra følelse inni meg når jeg leste fordi jeg kjenner meg så godt igjen, bare for meg gjelder det og være veileder for barne-og ungdomsarbeidere. Mange flotte ungdommer jeg har møtt her, og tenk at noen av de er mitt forbilde<3 og noen har blitt så motiverte og engasjerte så de har begynt på lærerutdanninga<3
  Herlige bilder av flotte barn du har, og jeg sender over en varm klem for din ærlighet og for at du deler<3 Det er også så utrolig viktig det du skriver at vi må tørre å dele historier på godt og vondt og sorger og gleder, det heier jeg på<3 det er livet<3
  Tusen takk for at du er du både som drømmelæreren- det kan jeg lese mellom linjene. Så heldig er de barna du er lærer for. Men, det viktigste av alt for en PAPPA, rollemodell og forbilde<3
  Ønsker deg en kjempe fin start på ny uke:))

  1. orkidedatter: Tusen takk for skikkelig flybensin til en motor som hoster og jukser skikkelig for tiden. Å leve byr på utfordringer, og noen får flere enn andre. Heldigvis lever jeg i sterk tro på at alt kan håndteres og alt kan bli bedre. Det som gjør ekstra vondt nå, er at det er barnet mitt som har utfordringen. Det er han som har størst å tape. Derfor gjør vi alt vi kan for å legge til rette for at Syver skal få mestre alt framover, også synsvansken. Jobben min med Mot har aldri vært viktigere. Å arbeide for at barna mine vokser opp i et ungdomsmiljø med gode verdier! Stå på i jobben din, så hører vi fra hverandre igjen! Hjertelig hilsen Øyvind

 2. Det er stadig kjekt, tankevekkende!, og også inspirerende og lese det du skriver Øyvind ! Og så tenker jeg på, så heldige de er de som har deg som lærer!👌God og herlig jul til deg og dine👌💞🎄🕯

 3. Takk Øyvind!
  Du skriver så virkelighetsnært at det er veldig lett å kjenne seg igjen og ikke minst ta innover seg det du skriver! Jeg kjenner ikke barna deres, men på den måten du skriver på må jeg innrømme at jeg blir oppriktig berørt av det dere og lille Syver nå går gjennom! Men takk for at du deler! ❤️ Jeg er helt enig, vi må tørre å snakke også når ting er vanskelig, for da kan vi oppleve og erfare at andre har kamper de kjemper de også. Livet er langt fra bare rosenrødt, og det er særlig viktig å få frem i disse «perfekte-sosiale-medier -tider».

  1. Mariann: Mariann: tusen takk for virkelig fin tilbakemelding. Det er jo slike tilbakemeldinger som gjør at jeg våger å dele. Jeg ønsker å være et forbilde for andre, og det må være lov å ønske slikt for seg selv. Og så ønsker jeg at det jeg skriver skal bli lest av mange, for å kunne treffe de som virkelig kjenner at det er godt å lese det jeg deler. Takk, Mariann, for at du valgte å gi meg tilbakemelding.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.