Slik skal barnet ditt ha det på skolen! Bygg relasjoner

Bildet er tatt av en tidligere elev av meg. Vi var en gjeng på fisketur på berga nedenfor Borgund kirke i Ålesund. Good times!

Strategivalg

Når en arbeider som lærer må en være glad i folk. En må ønske å få fram det beste i elevene og velge gode strategier for å få dette til. Og når jeg sier at en må ønske å få fram det beste i elevene, snakker jeg ikke bare om fag. Da snakker jeg også om å velge strategier som gjør at alle elevene også videreutvikler sosiale ferdigheter. Og spør du meg, så mener jeg at de sosiale ferdighetene er langt viktigere enn de faglige. Det er de sosiale ferdighetene som bygger solide og utviklende klassemiljø.

Elever og voksne trenger trygge og forutsigbare arenaer på skolen. Arenaer hvor vi kan gi av oss selv, og vite at vi blir tatt på alvor. Arenaer hvor vi kan våge selv om vi risikerer å feile, fordi vi vet at alle andre gjør det samme. Arenaer hvor vi vet at klassekameratene hjelper, dersom noen trenger det. At ingen er ensom, når alle andre er sammen. At vi smiler til hverandre og ikke bare til utvalgte. At vi får snakke, om vi har noe på hjertet. At vi får trøst om noe er tungt å bære på. At vi blir sett, hver eneste dag, mange ganger. Ikke bare sett med blikk, men sett med hjertet.

Trygge og utviklende arenaer på skolen

Dersom vi ønsker å skape trygge og utviklende arenaer på skolen, må vi forstå at det er en stor oppgave, vi må forstå at relasjoner er viktige. Det er en svært krevende øvelse, hvor noen strategier kan gjenbrukes, mens andre må midlertidig tilsidesettes. Kanskje noen strategier er ubrukelige også. Vi må bevisst og med plan, gjøre valg som får konsekvenser for enkeltelever hver eneste dag. Og vi må forstå hva slags konsekvenser valgene våre kan føre til. Det sitter 25 til 30 elever i klasserommet mitt. Alle med forskjellige faglige og sosiale ferdigheter. Alle de skal kjenne at de går i en bra klasse. Alle de skal kjenne at de er gode nok. Alle de skal få oppleve mestring. Alle de skal få bli kjent med sine klassekamerater. De skal få gå i verdens beste klasse! På verdens beste skole!

Trygge, tydelige og reflekterte voksne

Vi trenger trygge, tydelige og reflekterte voksne, som med overskudd tar fatt på en svært spennende og utrolig utfordrende oppgave. Vi trenger gode forbilder som viser gode holdninger med hjertet for hver enkelt i tillegg til felleskapet. Og med voksne, mener jeg selvsagt foreldrene, lærere, miljøterapeuter, miljøarbeidere, barne- og ungdomsarbeidere, assistenter, vernepleiere, helsepersonell, rådgivere, sosiallærere, rektorer, viserektorer, avdelingsledere og så videre. Alle voksne som er sammen med elevene!  Og de viktigste valgene vi tar, hver eneste dag, er å velge aktivt å utvikle relasjonene våre til ungdommene. Vi skal vise alle våre ungdommer at de verdsettes for den de er, uavhengig av faglige og sosiale ferdigheter. At vi er interessert i livene deres, også det utenfor skolen. At vi bryr oss om de. På ekte. For skal vi skape en trygg og utviklende hverdag for alle elevene på skolen, gjør vi det sammen. Da bygger vi relasjoner.

Jeg har ingen fasit

Jeg vet at mye av det jeg har skrevet til nå kan virke som selvfølgeligheter for deg som leser dette. Kanskje leser du og opplever at du egentlig ikke hadde utbytte av noe av det. Kanskje ser du på det som tankespinn og kladd. Kanskje skurrer noe av det. Hvor er konklusjonen? Hvilke forventninger hadde du da du leste overskriften? Trodde du virkelig jeg hadde svaret? Jeg har ingen fasit, men kanskje vi kan snakke om det en gang? Jeg har sikkert mye å lære av deg! Akkurat nå kan jeg si deg det jeg skreiv ovenfor, og samtidig litt mer tankespinn nedenfor her. Kanskje det er nok. Men fokuser på å bygge relasjoner i skolen.

Har du tenkt på at?

«Hun du sier lager så mye styr i klassen din, hun som ikke gjør noe som helst. Hun er den eneste som har spurt meg hvordan jeg egentlig har det. Sånn siden jeg ser litt lei meg ut.»

«Han gutten som kommer for seint til timen altfor ofte. Han har det skikkelig kjipt.»

«Han som springer rundt og herjer i klasserommet. Han er dritforelska!»

«Hun som ikke vil ha muntlig presentasjon i faget ditt. Noen av de andre jentene, de som sitter fremst og skal se at hun blottlegger seg fullstendig. De er virkelig ikke grei mot henne.»

«Jeg vil ha flere voksne i skolen. Flere voksne! De trenger ikke mastergrad, bare de har tid! Tid til å bygge trygge og utviklende arenaer hvor hver enkelt elev føler seg ivaretatt!»

«Det spiller ingen rolle hvor stort og varmt hjertet ditt er. Eller hvor hardt lærerhjertet ditt banker for den ene eleven. Dersom tida ikke strekker til»

Vis MOT, Mot til å bry deg, Mot til å leve og Mot til å ta egne valg! Velg å være god og snill mot andre!

15 kommentarer til «Slik skal barnet ditt ha det på skolen! Bygg relasjoner»

 1. DU er et UNIKUM og jeg ønsker flere av DEG i skolen⭐️Så utrolig godt skrevet og jeg kan bare sitte å tenke at jeg er så enig så enig🌸Jeg la spesielt merke til et ord i teksten -ekte- for jobber man med barn må du jobbe med hjerte og det speiler hvor ekte du er og det sanser barna og der legger man en god relasjon, trygghet, tillit og barna vet hvor de har deg i forhold til f.eks: rammer.
  Jeg ønsker å være først i køen når din bok kommer ut, jeg heier på deg, for MOT er noe du ER🦋
  Ønsker deg og dere en nydelig dag🦋

  1. Orkidedatter: Tusen takk! Tusen takk for energi og motivasjon til å skrive videre. Det er så nydelig å få tilbakemeldinger fra deg. Du inspirerer og motiverer til videre skriving. Det er så utrolig givende! Helt nydelig!

 2. Fantastisk skrevet , det du sier om å bygge relasjoner , viktigheten av at alle skal bli sett og hørt , vise interesse for eleven , det kan aldri sies nok !
  Å ikkje minst tryggheten .
  Når man ser enhver elev blomstre opp , det gir en god følelse .
  Jobbet som assistent i barneskule og sto over 9 år , slik jeg føler det handler det om slik du selv sier om å bli sett, hørt og ikke minst ha tid til elevene . Vise at man engasjert , bry seg og ha hjertet på riktig plass .
  Har gjennom mine år på barneskolen/sfo sett mange elever blomstre opp og utvikle seg positivt , bli mer sosiale når de føler seg sett og hørt , og ikkje minst hvor godt det gjør i hjertet når de kommer tilbake for en klem og husker den gode tiden . Det handler om kjærlighet ,trygghet, forståelse og viktigheten av å kunne gi av seg selv .
  Dette var en herlig lesing , så reflekterende og viktig ! 😊

  1. Johanne: Tusen takk for en nydelig tilbakemelding. Vi er nok enige vi to og kunne sikkert hatt en god prat om emnet. Jeg håper at så mange som mulig leser, for da øker sannsynligheten for at det inspirerer og treffer enkeltindivider. Ha ei super uke!

 3. Tusen takk🌸det var veldig koselig sagt⭐️
  Jeg (som i meg privat) har delt innlegget ditt og håper og tror at mange lærere og lærerstudenter leser + mange fler. Uansett, har jeg delt noe viktig og unikt🦋

 4. Denne tar jeg med meg på personalmøte neste uke,veldig bra skrevet Øyvind. Enig med deg,skal en bygge gode relasjoner til barn/ungdom må det være ekte å komme innenfra. Ha ei fin uke.

  1. Iren: helt nydelig, Iren! Tusen takk for god tilbakemelding. Du får lese det til Richard også og si det er slikt jeg funderer på når jeg hører godmusikken på anlegget. Har møtt han noen ganger på Soundgarden. Hils:)

 5. Hei Øyvind 😀
  Det er så utrolig bra skrevet ❤️. Så utrolig enkelt, og likevel så vanskelig… Det du skriver er essensen i jobben min med kriminalitetsforebygging! Om det er i orden for deg tar jeg med meg noen sitat til arbeidet for bedre oppfølging av sårbar ungdom, og allerede denne uka; til arbeidet med Trygt og godt- handlingsplanene i Ålesundsskolene 😍

  1. Linda: Helt nydelig, Linda! Del hva du vil! Å arbeide forebyggende redder liv! Og derfor må vi gå tyngre inn med MOT på hver skole! Framtiden i nye Ålesund kommune sitter i alle klasserommene i kommunen. Kommuneøkonomi og alt det der bør ikke være tema engang! Ser at det inviteres til Bra-bykonferanse. Hvilke tiltak bygger robust og omsorgsfulle mennesker som skal bo i den byen? Skolene i samarbeid med mange, blant annet MOT! Stå på, Linda! Heier på deg!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.