Vi kan klare alt!

Viktige erfaringer

Etter flere år som ansatt i omsorgsbolig og skole har jeg erfart hvor givende og verdifullt det er å arbeide med mennesker. I studietiden min arbeidet jeg i omsorgsbolig sammen med mennesker jeg ble virkelig glad i. Det var så kjekt og givende at jeg arbeidet nesten hver eneste helg, i mange år. Og da jeg begynte som lærer fortsatte jeg å arbeide i helgene. Jeg opplevde stor mestring i arbeidet og jeg møtte mange spennende utfordringer. Det var spesielt interessant å lære hvordan kommunikasjonen mellom mennesker kunne avgjøre hvordan arbeidsdagen blei. At måten vi kommuniserte med beboerne på, ubevisst eller bevisst, var avgjørende for god relasjonsbygging. Noe så selvsagt, men likevel så utfordrende for oss som arbeidet der. Og om det var utfordrende for oss, tenk da på beboerne som i løpet av en uke måtte kommunisere med mer enn en håndfull ansatte. Det som for oss ansatte var arbeid, var for beboerne hverdagen. Det som for oss var jobb, var beboerne sine foreldre sitt håp om et godt liv med omsorg og glede.

Gode minner

I mine første år som lærer var jeg så heldig at jeg fikk oppleve, tett på, en familie som taklet det livet ga dem på en beundringsverdig måte. To solide og varme foreldre med tre barn. To flotte jenter og en nydelig gutt på åtte år. Samme året som jeg mista pappaen min fikk jeg muligheten til å ha besøk av gutten ei helg i måneden i nesten tre år. Først på opplevelseshelg sammen med meg og familien min i Olsvika, og så, da jeg gifta meg med Lydia, ute på Valderøya. Det var mange opplevelser med de som gjorde sterkt inntrykk. Vi hadde det så gøy og godt sammen. Jeg husker spesielt godt da jeg var med familien på Fjellsetra for å stå på slalom. Gutten i Sit-ski» og jeg med ski på beina og hendene på styret. Skrekk og fryd i skjønn forening i full fart. Havna på trynet gjorde vi også, med latteren rungende over heile løypa. Gode minner fra ei tid full av både sorg og glede. Å bli kjent med Eskild og familien var en berikelse, både for meg og familien min, og noe jeg er evig takknemlig for.

Opplevelser motiverer

Gjennom arbeidet mitt i omsorgsbolig og opplevelsene mine med Eskild og familien, kjente jeg hvor deilig det gjorde å skape gode opplevelser i møte med enkeltmennesker. Og det er nok derfor jeg gjennom lærerjobben har følt så sterkt, og arbeidet så hardt, for flere av de elevene jeg har hatt ansvaret for fram til nå. Og etter å ha sendt fra meg tre klasser på ungdomsskolen sitter jeg igjen med opplevelser av mestring som jeg vil ta med meg resten av livet. Opplevelser som gjør at jeg ikke angrer på at jeg ga opp drømmen om jusstudier til fordel for lærerskolen i Volda. Opplevelser som gjør at jeg tror jeg skal klare å finne veien tilbake til lærerjobben etter et år som delvis sykemeldt.

Selv om erfaringene jeg har gjort meg i arbeidet med enkeltmennesker gjør meg bedre rustet til å takle min framtidige arbeidshverdag, er det likevel noe som er viktigere. Langt viktigere enn alle de elevene jeg i framtiden kommer til å brenne for. Og det er sønnen min Syver. Han trenger meg nemlig mer enn noen gang. Det er lenge siden forrige innlegg på bloggen, og det har sammenheng med livssituasjonen vi er i nå. Syver, sønnen vår, er nemlig blitt blind. Ikke blind som i at alt er svart. Ikke blind som gjør at han ikke ser noe som helst. Det finnes nemlig forskjellige kategorier blind. Likevel så blind at livet vårt vil bli annerledes. Annerledes for alltid. Og det deler vi gjerne med dere som leser. Det deler vi gjerne med alle. For det gjør hverdagen vårt lettere å håndtere.

Gode forbilder

Kanskje vi vil dele mer med dere senere. Kanskje. Men før vi deler mer, vil jeg at dere skal huske på dette blogginnlegget. Huske på det jeg skreiv i avsnittene over. For da vil dere forstå. Da vil dere se at Syver er verdens heldigste gutt. For selv om han som syvåring får tidenes tyngste bagasje i den usynlige ryggsekken sin, så har han alle forutsetninger for å kunne bære den. Han har nemlig foreldre som gjennom jobb og venner, har så mange gode og positive opplevelser med mennesker som tilsynelatende har vanskeligere liv å leve enn mange andre. Han har foreldre som gjennom arbeidet med mennesker har møtt så mange modige forbilder. Forbilder i både barn og foreldre som viser at selv hvor tøft og vanskelig livet kan se ut, så finnes det en vei. For andre har gått den før oss. Og den veien går vi på nå!


Da himmeln raste ned 

Du ekkje som dei andre du, det vet du veldig godt. 

Du ekkje som dei andre du, med alt det du har fått. 

Du ser det klart, som blod i snø, at nokke har gått galt, 

Og e kan ikkje skjule det, det gjør for vondt, e heilt brutalt 

Ka gjør du for å stå på beina? Ka gjør du for å fortsatt gå?  

E svaret Gud og hellig kraft, et svar på barnetro? 

Eller fulgte superkrefter med, da himmeln raste ned?  

Du ekkje som dei andre du, der motstand gjør dei lam! 

Du ekkje som dei andre du, du tar de faktisk fram! 

Du ser det klart, som lys på land, fra beksort ferd langs skjær. 

Og e, kan ikkje finne fram, der e e blind, så hold de nær. 

Ka gjør du for å stå på beina? Ka gjør du for å fortsatt gå?  

E svaret Gud og hellig kraft, et svar på barnetro? 

Eller fulgte superkrefter med, da himmeln raste ned?  

E ekkje som dei andre e, men pappa det e bra 

E ekkje som dei andre e, men slapp av litt, husk ka e sa 

E ser det klart, at du e redd, for at e skal bli blind 

E sir det no, du sa det sjøl, at lyset alltid vinn 

(Øyvind Blindheim, 2019)

Vis MOT, Mot til å leve hver eneste dag, også når det er vanskelig.

I lys av det jeg har delt i dette innlegget vil kanskje diktet jeg delte på lillejulaften få nye mening:

Lyset vinn alltid!

Har du lest om da Syver fikk verdens flotteste gave av en av elevene mine? I lys av dette innlegget forstår du hvorfor gaven var så fantastisk!

FLYBENSIN – I BUNN OG GRUNN POSITIV ENERGI MELLOM MENNESKER


#Mot #Mot_Norge #Mot_Giske #Mot_Ålesund #Skole #Helse #Syk #Dikt #Sang #Forbilde #MotBrydeg #Lysetvinn #Lys #omsorg #

19 kommentarer til «Vi kan klare alt!»

  1. Dette klarer dere, Øyvind. Jeg har stor tro på at barn kommer til foreldre som er rusta for å tåle og lede veg. Av og til svikter det litt i knærne og tårene spretter, men det betyr bare at vi har kapasitet til å kjenne etter, og det er en god egenskap. Her har du en solid dult i skuldra fra meg, gamle ørn.

  2. Gode tanker til dere. Syver er heldig som har dere til foreldre..Jeg er sikker på at veien framover både blir lærerik og tung. Ønsker dere alt godt..

  3. Jeg gråter , av tristhet, men også av glede, jeg gråter og smiler for alt dette jeg leser, Øyvind!, 💖💖 , så stolt over å ha jobbet sammen med deg 😀 👏 Så trist , men likevel så fint 😊😘 ..og tankevekkende det du skriver 😊Gode tanker og mange klemmer til deg og dine💖

    1. Lilly Dyb Digernes: tusen takk, Lilly. Tida på Ramshaugen var helt nydelig! Tenk å få jobbe med så mange bra mennesker! Og tenk å få være med på å bidra inn i hverdagen til så mange nydelige beboere. Minner for livet! Klem tilbake!

    1. Så flott, Wenche. Det gjør du enklest ved å like facebooksiden til Shetlandsblindheim. Men du kan også legge inn epostadressen din på siden min for å abbonnere. Du finner informasjon om hvordan i det siste innlegget mitt. Ha ei super påske videre!

  4. Fint at du deler og setter fokus på at livet ikke er en dans på roser ❤ e og gutta gøkger med dere 👍styrkeklem fra oss 💪❤

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.